Beugelproblemen

Als er een draadje prikt in de wang of lip kan je het probleem tijdelijk oplossen door middel van een stukje was of suikervrije kauwgom erop te duwen. Mocht het draadje nog steeds veel last geven probeer het dan voorzichtig door te knippen met behulp van een (nagel)schaartje. Lukt dit niet, neem dan contact op met de praktijk zodat wij het probleem kunnen verhelpen.

Indien er een bracket (blokje) los is en u heeft er geen last van kan deze aan de draad blijven zitten. Mocht de bracket storen dan kunt u tijdelijk een stukje was of suikervrije kauwgom erom heen duwen. Neem dan contact met ons op zodat wij de bracket weer vast kunnen zetten. Indien je aan het losse blokje elastieken moet dragen, is het beter hiermee te stoppen. Meld steeds bij de balie als er bij een controle een blokje los zit.

In het geval er een band (ringetje) los is, probeer deze gewoon te laten zitten en stop eventueel met het dragen van de buitenbeugel of elastieken. Neem contact met ons op zodat wij de band weer vast kunnen zetten.

Uitneembare beugel

Indien de beugel gebroken is of heel erg pijn doet adviseren wij de beugel tijdelijk uit te laten en zo spoedig mogelijk te bellen om een afspraak te maken.

Als de beugel stuk is maar geen pijn doet probeer deze dan te blijven dragen zoals geadviseerd was tijdens het laatste bezoek en neem contact met ons op om een afspraak te plannen. 

Indien een spalkje los zit en dit niet storend is, laat de spalk gewoon zitten zoals hij zit, ga er niet aan trekken! In het geval dat de spalk scherp aanvoelt aan de tong en het is weekend, probeer er dan voorzichtig een stukje vanaf te knippen. Vaak kan de tandarts een losse spalk ook herstellen. Indien de spalk verbogen, gebroken of volledig los is, neem dan contact op met onze praktijk.

Enkele adviezen

  • Vooral tijdens een behandeling met vast apparatuur is poetsen uitermate belangrijk!
  • Poets minimaal 3 keer per dag
  • Gebruik een tandpasta met fluoride (geen whitening tandpasta)
  • Een interdentaal borstelje wringt beter tussen de brackets
  • Elektrisch poetsen kan geen kwaad

Op de foto ziet u een gebit dat slecht gepoetst werd. Dit gebit is totaal verwoest door de bacteriën die in de tandplak achter blijven.

In het weekend en op feestdagen kan je voor spoedgevallen terecht bij een orthodontist met wachtdienst. Dit is per provincie geregeld. Voor acute problemen tijdens weekend en feestdagen (10u00 – 12u00) WACHTDIENST 070 22 20 88.